Kitty Genovese murhataan joka päivä

Kitty Genovese puukotettiin kuoliaaksi aamuyöstä maaliskuun 13. päivänä vuonna 1964 lähellä kotiaan Queensissa, New Yorkissa.

Tapauksen tekee erityisen kiinnostavaksi tosiasia, että vaikka paikalla oli useita silminnäkijöitä, kukaan ei puuttunut tilanteeseen. Puolen tunnin aikana jopa 38 silminnäkijää näki murhaajan vaanivan ja puukottavan Kitty-parkaa kolmen eri hyökkäyksen aikana. Tämä vaikutti sosiaalipsykologeista sen verran mielenkiintoiselta, että he päättivät tutkia asiaa tarkemmin. Tutkimusten jälkeen syntyi teoria, jota kutsutaan Genovesen syndromaksi.

Genovesen syndroman keskeinen ajatus on “en tee mitään, koska kukaan muukaan ei näytä tekevän mitään”. Tapahtumiin puuttumisen todennäköisyys pienenee, mitä enemmän tapahtumalla on silminnäköijöitä tai osallisia.

Onneksi joudumme kovin harvoin tekemään päätöksiä murhaajan toimien estämisestä, kohtaamme silti päivittäin tilanteita, jotka menevät selvästi pieleen. Mitä isompi on osallisten joukko, sen epätodennäköisemmin kukaan muukaan uskaltaa nostaa kissaa pöydälle. Silloin on hyvä ymmärtää Genovesen syndroman perusajatus ja pyrkiä tekemään asialle jotakin.

Jos projektissasi on menossa jokin asia pieleen, ota asia rohkeasti esille. Jos sinä et pelasta Kittyä, ei sitä tee kukaan muukaan.