Oulun teknologiaihme: OmaOulu

Lukijamme Anonyymi Oululainen on lähestynyt meitä viihdyttävällä tarinalla veronmaksajien kustantamasta uudesta OmaOulu superjärjestelmästä.

OmaOulu on portaali kaikkiin kaupungin asukkaiden tarpeisiin. Teknologian edelläkävijäkaupunkina palvelun täytyy olla jäätävä. Jopa kaupungin verkkosivuilla hehkutetaan:

Oulun teknologiaihme on tänään käytettävyyttä – teknologialla parannetaan ihmisten arjen sujuvuutta.

Ennakko-odotukset ovat korkealla. Esimerkiksi päiväkodin poissaoloilmoitus hoituu varmasti käden käänteessä, kun markkinointipuhekin on näin raflaava. Mutta sitten asiaan.

Round #1

OmaOulu palveluun on kaksi tunnistautumistapaa: ”Vahva tunnistautuminen” ja ”käyttäjätunnuksella kirjautuminen”. Molemmat kirjautumistavat vievät samaan palveluun. Kaupungin rekisterissä olevien kriittisten tietojeni, kuten osoitetietojeni muokkaaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Kevyemmällä selviän päivittäisaskareista.

Päiväkotimme viestii ensisijaisesti OmaOulun kautta. Kirjaudun palveluun tarkistaakseni lasten viikko-ohjelman. En jaksa kaivaa pankkitunnuksia, joten kirjaudun käyttäjätunnuksella. Päiväkotisivuni aukeavat mukavasti, mutta tietenkin vasta kun olen ensin klikannut auki yleisen päiväkotisivun ja naksutellut sieltä kokonaista yhden (1) päiväkodin mittaisesta listasta oman päiväkotini auki. Käytän vain yhtä päiväkotia, mutta ei se mitään. Kyllä klikkailu on kivaa.

Etusivulla ilmoitetaan, että lasten hoidontarve Joulun ajalta täytyy ilmoittaa. Linkki vaatii vahvan tunnistautumisen. Onhan massiivinen tietoturvariski, että joku pahaa tarkoittava hakkeri haluaa ilmoittaa lapseni poissaolevaksi Joulun ajalle 😀

Vaihtoehtoja annetaan avokätisesti kaksi: mobiilivarmenne tai pankkitunnukset. Kirjauduttuani pankkitunnuksilla näytölle tulee yksi ainoa nappi: ”Jatka palveluun”.

Kyllä klikkailu on kivaa.

Kun sähköinen asiointi aukeaa, niin siitä ilo vasta alkaakin. Sivulla on kasa hienosti nimikoituja välilehtiä ja sieltä löytyy myös lapsille omansa. Klikkaamalla lapsen nimeä sivu kuitenkin tyhjenee täysin. Hetken harhalun jälkeen sivulta löytyy välilehtien lisäksi myös valikko ja sieltä otsikko “varhaiskavatus”. Onneksi juuri se onkin käyttämäni termi päiväkodista. Poissaoloilmoitus -linkistä avautuu haku, johon saa tykittää vuoden lisäksi kuukauden. Hae -napilla pääsee eteenpäin. Lopulta uuvuttavan latauksen päälle aukeaa oikea kalenteri, johon saa merkitä poissaolopäivät. Jos vain klikkailemalla tapahtuisi jotain. Kyllä klikkailu on kivaa.

Klikkailuseikkailu sivustolla päättyy turhautumiseen. Poissaoloa ei saa ilmoitettua lomana eikä vapaapäivinäkään. Klassisesti kysymysmerkkiä muistuttavasta napistakaan ei tapahdu mitään vaikka kuinka hakkaisi. Turhautumista seuraa uloskirjautuminen ja paluu OmaOuluun. Viime hetkellä silmiin pistää pikku-uutinen:

OmaOulu ja sen sisältämät palvelut (mm. OmaAsiointi ja päiväkotien sivustot) toimivat parhaiten Mozilla Firefox, Google Chrome ja Safari -selainten uusimmilla versioilla, joten suosittelemme ensisijaisesti näiden selainten käyttöä.

Aaargh! Työkoneellani ei nuita selaimia ole eikä asentaa saa. Entäpä kansalaiset, jotka käyttävät palveluja kirjaston koneilla? Tai mitähän tästä tykkää se jatkuvasti kasvava kansanosa, joka käyttää nettiä pääasiassa mobiilisti? Ihan rohkea linjaus asiakaskunnan segmentoimiseksi sanon minä.

Sitten tulee vielä osa porukasta, joka voisi vaihtaa selaimen, mutta: Ei ole virheilmoitusta, joka vinkkaisi käyttäjää oikeaan suuntaan.

Round #2

Challenge accepted! Kyllä homman jo kotona täytyy FireFoxilla onnistua.

Vahingosta viisastuneena kirjaudun heti alkuun pankkitunnuksilla. Klikkailijan märkä päiväuni saa kuitenkin tylyn lopun. Päiväkodin poissaoloilmoitus vaatii vahvaa tunnistautumista toisen kerran. Kyllä kaksi pankkitunnusta on turvallisempi kuin yksi! Tunnuslukukortti on tällä menolla poltettu loppuun ennen yhdeksän uutisia. Oikeesti nyt!

Vihdoinkin sisällä. Nyt uudella selaimella saatan todeta, että lasten välilehdet eivät olekaan tyhjiä. Löytyy linkki poissaoloilmoitukseen, joka vie täsmälleen aikaisemmin päivällä selailemani näköiselle sivulle. Ainoa ero on, että kalenterissa pystyykin nyt valitsemaan päiviä. Jippii.

Palatessani päiväkodin etusivulle jään tuijottamaan jotain uutta. Siinä seisoo kalenteri. Aina tähän päivään asti olen tuijottanut ilmoitusta ”Tälle päivälle ei ole merkintöjä” – tekstiä, joka ei mitenkään vihjaa, että merkintöjä olisi ollut. Jopa tänäänkin.

Suosittelen valitsemaan IE:n, jos haluat olla autuaan tietämätön päiväkodin merkinnöistä OmaOulussa. Helpottaa kummasti elämääkin.

Turhautumista voi purkaa monella tavalla. Hylkään impulssin heivata monitorin ikkunasta asfaltille ja päätän kirjoittaa blogin aiheesta.

Lyhyesti

Oulun kaupungin sähköinen palvelu ei tue käyttämääni nettiselainta. Edes sen uusinta versiota. Tyhmä minä kun käytän sitä toiseksi eniten käytettyä selainta tällä planeetalla. Sokerina pohjalla palvelu ei tietenkään tunnista selaintani. Tai ainakaan se ei ystävällisesti kerro minulle että käytän selainta jota ei tueta. Mallikoodit tähän toki löytyisivät. Googlettamalla. Alta kymmenen sekunnin

Kuka tämän palvelun on tehnyt? Entä testannut? Arvostan suuresti, että verovaroillamme on hankittu palvelu, joka jättää tasapuolisesti kolmanneksen käyttäjistä soittelemaan lehdellä. Ja ärsyttää niitä loppujakin, joilla oikea selain sattuu löytymään.

Yours truly,

Anonyymi Oululainen

Lopuksi laskutehtävä

Jos 10.000 oululaista käyttää 10min/viikko palvelun ongelmien kanssa painiskellessaan, niin paljonko työaikaa yhteensä palaa taivaan tuuliin vuodessa? Jos tunnnin työaikakustannus on 50€, niin kuinka paljon se euroissa tekee?