Sarasvuon saunasaarna ja rautaesirippu

Vielä vuonna 1990 meillä oli kaksi Eurooppaa. Itä ja länsi. Jako oli niin jämerä, että rajavyöhykettä kutsuttiin Rautaesiripuksi. Entisessä Tšekkoslovakiassa rajanylitystä Länsi-Saksaan estettiin jopa sähköaidoin. Yli ei mennyt edes eläimet.

1305816514840

Nyt tutkijat ovat seuranneet paikallisen saksanhirvikannan liikkumista satelliittipaikannuksen avulla. Vaikka kuolemanrajan purkamisesta on kulunut jo 25 vuotta, saksanhirvet eivät kulje rajan yli.

Saksanhirvi elää keskimäärin 15 vuotta. Yksikään tänään elävä yksilö ei siis ole nähnyt tuota sähköaitaa ja kuitenkin eläimet varovat aluetta. Mutta miksi?!

Eilen alkoi taas #ELCrew, eli Enbuske & Linnanahde Crew. Täytyy myöntää, että oli kovaa settiä alusta loppuun! Erityisesti olin kiinnostunut Jari Sarasvuon uudesta saunasaarnasta, jonka katsoin kahteen kertaan. Saattaa jopa olla, että selvisin siitä ilman uusia mielenterveysongelmia… Vanhoissakin kun on tekemistä ihan riittämiin.

@Sarasvuojari: Sellaisen paidan voisi lähettää osoitteeseen:
Antti Niittyviita, Prove Expertise Oy, Nummikatu 34, 90100 Oulu

Saunasaarnan keskeinen sisältö oli kulttuuri. En voinut välttyä ajattelemasta, miten sähköaita on muovannut saksanhirvien kulttuurin. Saksanhirven reviiri on nyt pelon määrittelemä. Reviiritietoisen eläimen elinalue periytyy samalla tavalla kuin mikä tahansa tapa. Oppimalla esimerkistä. Sama pätee myös meihin ihmisiin, mutta siitä ei saa lannistua. Jokainen aamu on uusi mahdollisuus muutokseen.

Aivan kuten saksanhirven reviiriä, myös testausorganisaatiotasi on mahdollista muuttaa! Kaikki alkaa yhden yksilön sanoista “Seuratkaa minua!