Vastuu on kuulijalla. Se koskee juuri sinua!

Sana ‘pyytää‘ on homonyymi. Se on sana, johon liittyy useita merkityksiä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi luvan anomista toiselta ihmiseltä. Vastaavasti pyytäminen voi merkitä myös saalistamista. Käyttämämme kieli suorastaan tulvii epämääräisyyttä.

Kaikki mitä kielen keinoin yritämme kuvata on karkea yksinkertaistus todellisuudesta. Oli kysymys kirjoituksesta, puheesta tai ajattelusta, kielemme pyrkii kuvaamaan ääretöntä määrää mahdollisuuksia.

not-what-it-seems

Meillä suomalaisilla on muuten sanontakin aiheesta. Se pitää tietysti paikkansa paitsi savolaisten, myös meidän muidenkin kohdalla Olet ehkä kuullut sen.

Vastuu on kuulijalla

Erityisesti asiantuntijatyön parissa urakoivalle vastuu tulkinnoista on edellytys onnistumiselle. Uteliaisuus, huomio ja kiinnostus kisaavat työtaitojemme kärkipaikoista helposti.

Vastuu ei muuten rajoitu pelkästään vuoropuheluun. Tulkinta on myös muiden asioiden armoilla. Oletko tullut koskaan ajatelleeksi, että esimerkiksi elimistön energiataso, aineenvaihdunta tai jopa säätila voivat muuttaa merkityksiä dramaattisesti?

Vastuun tunnustaminen ja tekijöiden tunnistaminen yhdessä muuttavat koko pelin.

Tästä seuraa myös hämmästyttävää vapautta. Pienellä harjoittelulla on nimittäin mahdollista tehdä valintoja, joiden seurauksena maailma alkaa näyttää kauniimmalta ja työn tulokset yllättävät meille tärkeät tahot iloisesti kerta toisensa jälkeen.

Eikö olekin outoa, että kaikesta vapaudestamme huolimatta niin suurta joukkoa tietojärjestelmähankkeista yritetään yhä ohjata yhtä aikaa sopimuspapereista ja vaatimusdokumenteista käsin. Ja vieläpä niin, että tulkinnat tähtäävät minimitoteutuksiin?

Sinulla on paitsi vapaus, myös valta valita paremmin. What would you choose?!