Lailliset lunnaat

Viranomaiset eivät yleensä suostu ihmiskaappareiden, sosiopaattien ja muiden venkoilijoiden vaatimuksiin.

Digimaailman kulisseissa kuitenkin tapahtuu kummia.

Überiin kohdistui hyökkäys vuosi sitten, ja nyt yritys on myöntänyt maksaneensa hyökkääjille $100.000 tietovuodon häivyttämisestä. Über ei ole yksin. Se vain sattui myöntämään asian. Muutkin ovat maksaneet lunnaita varastettujen tietojen palauttamisesta – kaikessa hiljaisuudessa.

Mutta miksi kyberkaappareiden vaatimuksiin suostutaan? Voisiko olla niin, että kaappauksen kohteena olevalla yrityksellä ei ole puhtaat jauhot pussissa? Vaikka salaliittoteoriat ovatkin hauskoja ja raflaavia, väitän, että totuus on yksinkertaisempi.

Tuotteen ja yrityksen mainetaseesta ulosmittaaminen on paljon euroja kalliimpaa lystiä.

Onneksi markkinoilla on myös laillisia kaappareita. Testaajia. Poikkeuksena sosiopaatteihin on se, että lunnaiden hinta on paitsi matalampi, myös sovittu etukäteen. Lisäksi työn mainevaikutus on positiivinen.

Noccon energiajuomista ei saa kaloreita. Snelmannilta ei saa nitriittejä eikä kamaraa.

”Saako teiltä testaamatonta softaa?”