Ammattimainetta kohti

Iso ja raskas puuovi aukeaa. Sisään saapuu alansa asiantuntija, nainen jakkupuvussaan. Valoisassa kokoustilassa tuoksuu kahvi, kuuluu iloinen puheensorina, näkyy tuttuja kasvoja ja uusia hymyjä. Jakkupukuinen nainen vetäytyy tilan seiniä pitkin noutamaan kahvia. Hän hymyilee tutuille ja laskee nopeasti kasvonsa alaspäin. Sydän hakkaa, kädet hieman hikoilevat. Nainen etsii väkijoukosta sen ihmisen kasvot, kenen kanssa on eniten aiemminkin viettänyt aikaansa ja käy istumaan hänen viereen.

Edelleen sydän hakkaa. Ajatukset sumenevat ja on vaikea kuulla mitä esityksessä kerrotaan. Nainen ajattelee vain: mitä jos minulta kysytään jotain. Mitä jos joudun puhumaan.

Kuluu kymmenen vuotta. Sydän hakkaa edelleen. Sama raskas, iso puuovi aukeaa jälleen valoisaan kokoustilaan. Sisään astuu sama nainen. Katse ylöspäin, suuri hymy kasvoilla. Tila tuoksuu kahville ja pullalle. Ihmisten puheensorina täyttää tilan. Nainen hengittää hetkeä. Hän katsoo avoimin mielin ihmisiä. Noutaa kahvinsa ja käy istumaan sen ihmisen viereen, jota ei ole koskaan ennen tavannut ja pohtii samalla, kenellä tilassa olevalla on eniten vaikutusvaltaa ja pyrkii keskustelemaan hänen kanssaan. Nainen pyytää oma-aloitteisesti puheenvuoroa. Edelleen sydän hakkaa melkein rintakehästä ulos. Mutta kun viimein saa puheenvuoronsa, hän nopeasti syrjäyttää pelkonsa ja haluaa esittää kaikille oman tärkeän asiansa.

Naisen asiantuntijuus ei sinällään ollut muuttunut kymmenen vuoden aikana. Sama tieto on kaikkien saatavilla ja asiantuntijoina emme lopulta juuri toisistamme poikkea. Kyky käyttää taitojaan rakentaa ammattimaineen seuraavalle tasolle.