Kenen aikaa bugisi pöllii?

Tiukempi ote ratista ja kaasujalan kiristäminen varmasti ratkaisee huolet vaikka joku kiljuisikin vieressä. Matka pimeällä maantiellä, autossa ilman ajovaloja voi päättyä vain yhdellä tavalla.

Mikäli ei ole kysymys mielenterveysongelmasta, jokainen osaa ensimmäisenä keventää kaasua ja tarvittaessa jopa jarruttaa. Matkaa on mahdollista jatkaa turvallisestikin ilman valoja, mutta vauhti tuskin huimaa päätä. Jostain syystä useat ohjelmistoprojektit kuitenkin painavat kaasu pohjassa pimeää tietä parhaimmillaankin vain vaatimattomat sumutuikut tanassa.

Softatestauksen tehtävä on tuottaa tietoa tuotteen tilasta niin, että näkymä nousee ensin oikeiden ajovalojen tasolle. Paras lopputulos saavutetaan tietenkin lyömällä ajovalojen lisäksi vielä pitkät päälle. Havainnot ympäristöstä auttavat reagoimaan yllätyksiin ajoissa, niin että virheet eivät pääse kostautumaan kalliisti.

Toisin sanoen liiketoimintaa uhkaavat bugit tulee pyydystää silloin, kun niihin reagoiminen voi vielä pitää projektin tiellä. Silloin, kun bugien korjaaminen on vielä helppoa ja nopeaa. Kun ne eivät vielä ole päässeet pilaamaan asiakkaan mielenterveyttä ja tuhoamaan tuloksia projektibudjetin alimmalta riviltä.

Kiipeä siis ylävirtaan. Testaa ajoissa ja tee sitä riittävästi. Bugit löytyvät varmasti. Kysymys on vain siitä kenen aikaa ja mielenterveyttä niiden kanssa painiminen haaskaa. Tiimin vai tulonlähteesi?