Vuoden 2011 kalleimmat bugit listattu
3. tammikuuta, 2012
Test Magazine on listannut vuoden 2011 kalleimmat softabugit.
Kalleimman bugin ykköspaikan valloitti rahoituspalveluita tarjoavan yrityksen softavirhe, joka aiheutti sijoittajille 217 miljoonan dollarin tulonmenetykset. Lisäksi USA:n arvopaperimarkkinoita valvova elin SEC lätkäisi päälle 25 miljoonan dollarin sakon. Näin ollen yhden bugin hinnaksi yritykselle tuli 242 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli n. 185 miljoonaa euroa.
Koko listauksen voit lukea täältä.
On jälleen hyvä hetki muistuttaa:
Testaus on investointi. Investoinnin tarkoituksena on löytää virheet siinä vaiheessa, kun niiden korjaaminen on halvinta.
Hyvää vuotta 2012 kaikille!
Uskon, että tuossa ei ole edes kaikki kulut, mitä bugista auheutui. Todennäköisesti paljon taitopääomaa poistettiin leikkauksien myötä, maineen ja julkisuuskuvan tahrat, jne. Vaan olisiko testaus voinut pelastaa tämän tilanteen? Olisiko parempi valmistautuminen itse ohjelmistotuotantoon, asiakkaan tarpeisiin, lakeihin ja asetuksiin tuonut suuremman mahdollisuuden onnistumiseen?
Uskon, että olet aivan oikeassa Pekka. Tuskin kaikki kulut rahassa tai muussakaan pääomassa on arviossa mukana.
Minusta esittämäsi kysymys on juuri yksi niistä, mihin ei taida olla tyhjentävää vastausta. Testata voi vaikka 1000 henkilötyöpäivää ja se yksi ja ratkaisevin bugi olisi voinut löytyä päivänä 1001. Jos olisi vain jatkettu.
Minusta oikein hoidettu testaus parantaa aina mahdollisuuksia onnistumiseen, mutta ei koskaan takaa sitä 🙂 Samoin on kaiken valmistautumisen ja toteuttamisen kanssa. Lopulta päätöksentekijöiden on vain hypättävä tiimin punomalla benji-köydellä ja toivoa, että se kestää 🙂
Jeah, ootte varmasti oikeassa noista kustannuksista, tuossa ei oo kaikki vahingot.
Mitä testauksen merkitykseen tulee, olisi kiva nähdä bugin kuvaus, jotta pystyisi ottamaan kantaa siihen, että olisiko testauksella voitu jotakin pelastaa. Eittämättä kyseessä on sellainen virhe, jonka aiheuttama toiminto (tai toimimattomuus) aiheuttaa korvausvelvollisuuden. Suomestakin on vastaava, ei tosin aivan noin mittava, esimerkki:
http://ohjelmistotestaus.fi/2011/08/tarina-epaonnistumisesta-pelottaa/