Robot Framework asennus – näillä ohjeilla onnistut

Näytän tällä videolla miten Robot Framework asennetaan Windows-koneelle nettisivujen testaamista varten ja kirjoitan yksinkertaisen testin. Video on toivottavasti niin seikkaperäinen, että asennus onnistuu vaikka olisit testiautomaation aloittelija.

Työohje noudattaa Robot Frameworkin dokumentaatiota:

1. Asenna Python, jos koneella ei ole sitä ennestään. Kannattaa valita  Pythonin asennustyökalusta kohta “Add Python to PATH”. Python löytyy täältä: https://www.python.org/downloads/

2. Asenna Robot Framework kirjoittamalla komentoriville:

pip install robotframework

3. Robot Frameworkin asennus on onnistunut, jos versionumeron tarkistus palauttaa tuloksen. Kirjoita komentoriville:

robot --version

Lisäohje: Jos asennus ei toimi, todennäköisin vika on siinä, että Python ja sitä kautta pip eivät ole komentorivin Path:lla. Avaa “System Environment Variables” ja lisää muuttujalle “Path” Pythonin asennuskansio sekä sen alla oleva scripts-kansio. Tämä on ohjeistettu videolla kohdassa 5:00. Käynnistä komentorivi uudelleen muuttujan lisäämisen jälkeen.

Itse Robot Frameworkin asennus oli tässä ? Kirjoitetaan seuraavaksi selaintesti Selenium Webdriver -rajapinnan avulla. Tätä varten asennetaan Robotin erillinen Selenium-kirjasto sekä selaimen Webdriver.

4. Asenna Robotin Selenium-library kirjoittamalla komentoriville:

pip install --upgrade robotframework-seleniumlibrary

5. Asenna seuraavaksi Seleniumin Webdriver (tässä oletetaan, että koneella on Chrome-selain):

pip install webdrivermanager
webdrivermanager chrome

6. Kopioi Webdriverin asennuskansion polku komentoriviltä ja lisää se Path-muuttujaksi. Videolla tämä on ohjeistettu kohdassa 6:20. Käynnistä komentorivi uudelleen Path:n päivittämisen jälkeen.

Lisäohje: jos Robot herjaa virheellisestä Chromedriver-veriosta, tarkista että driverin ja selaimen versionumeroiden ensimmäinen numero on sama – tästä on kerrottu videolla kohdassa 9:44.

7. Asenna tarvittaessa moderni koodieditori. Suosikkieditorini on Visual Studio Code ja sen Robot Framework Intellisense lisäosa.

8. Kirjoita ensimmäinen testi Selenium Libraryn Keyword-dokumentaatiota hyödyntäen ja tallenna se tiedostopäätteellä .robot. Videolla luotu esimerkki löytyy täältä.

Siirry komentorivillä samaan kansioon jossa testi on ja suorita se komennolla:

robot .

Taputa itseäsi olalle kun testi lähtee ajoon! Nyt olet valmis harjoittelemaan Robotin käyttämistä esimerkiksi demoprojektin avulla tai voit lukea miten kirjoitetaan hyviä testitapauksia. Robotilla voi testata paljon muutakin kuin nettisivuja – dokumentaatio listaa kymmenittäin valmiita ulkoisia testikirjastoja.

Miltä ohje vaikutti? Saitko ensimmäisen testin tehtyä?