Virhe on huono sana – osallistu!

Edellisen blogi-tekstin keskustelussa pyöriteltiin jälleen testaajien ja kehittäjien välisen kommunikaation haasteita. Testaaja testaa ja raportoi Virheet koodareille. Periaatteessa kyse on softamaailmassa neutraalista termistä, mutta missä tahansa muualla Virheellä on negatiivinen sävy. Hoitovirhe, mittausvirhe tai virkavirhe sisältävät kaikki oletuksen siitä, että joku on tehnyt jotakin väärin.

Vaikka Virheen sävyn softa-alan ammattilaiset ymmärtävätkin, voisiko omasta koodista löydetty Virhe  kaivaa alitajunnasta esille ne kouluaikojen laskuoppi- ja kielivirheet, joista opettaja antoi yleensä negatiivista palautetta.  Hoitovirheen aiheuttajaksi ei meistä halua kukaan. Virheen tekeminen vitut… harmittaa.

Koska testaajan löytämä Virhe ei ole millään muotoa negatiivinen tai moittiva, niin miksi sillä pitäisi olla muilla elämänalueilla negatiiviseksi ja moittivaksi koettu termi. Jos Virhettä kutsuttaisiin joksikin muuksi, voisi koodarit tehdä rauhassa töitä ilman alitajunnasta puskevia epämiellyttäviä assosiaatioita.

LEIKKIMIELINEN TEHTÄVÄ: Keksi neutraali (tai peräti positiivinen) termi testaajan löytämälle vaatimusten vastaiselle toiminnalle, jota tällä hetkellä virheeksi kutsutaan. Kirjoita ehdotuksesi kommenttikenttään!

Katsotaan mitä saadaan aikaan.