Testaajan suunnistukoulu – Juonikas ratamestari

Mitä tiedät suunnistuksesta? Tai mitä tuosta lajista tulee mieleen? Kenties koulun liikuntatunnit. Kenties radiolähetyksen maastossa kuiskaileva selostaja. Jos olet suunnistanut, todennäköisesti muistisi lokeroista löytyy joku makea pummi. Olen itse eksynyt suunnistusporukoihin ja laji on vienyt siinä määrin mennessään, että edessä on elämäni kolmas Jukolan viesti. Tässä blogisarjassa kerron harrastelijan havaintoja suunnistuksesta ja liitän ne ammattimaiseen ohjelmistotestaukseen.

Yllä on kartta Oulun alueen kuntorasteilta kesältä 2017. Kartasta puhuimmekin jo edellisessä artikkelissa. Nyt haluan kiinnittää huomiosi rasteihin. Niitä on 19 kappaletta ja niistä muodostuu suunnistusrata. Reitti, jolta kaikki rastit olisi tarkoitus löytää ja tehdä tämä vieläpä mahdollisimman nopeasti.

Suunnistuksessa ratamestari usein etsii rasteille sellaiset paikat, jotka eivät ole ihan helpoimmasta päästä löytää. Lisäksi rastien suoritusjärjestys on mietitty niin, että rastivälit aiheuttavat suunnistajalle jotain ylimääräistä päänvaivaa. Kahden rastin välillä voi olla haastavaa maastoa ja lähestymissuunta ei ainakaan helpota rastin löytämistä.

Ajatellaan, että nämä rastit ovat ohjelmistomaailmassa ne testattaviksi sovitut toiminnallisuudet. Paikat, joissa sinun tulee ohjelmistossa vierailla testauksen aikana. Sijaitsevatko rastit riittävän haastavissa paikoissa ja missä järjestyksessä testaaja nuo rastit käy läpi? En tunne montaakaan testaajaa, joka itse asettaa itselleen ylimääräisiä haasteita. Yllättäen ratamestarina toimiikin paras kaveri, joka päästää testaajan sieltä missä aita on matalin.

Testaajan suunnistuskoulun opetus 2: Testaajan on rakennettava itselleen mahdollisimman haastava rata. Ystävällinen ratamestari jää lopulta laiskottelusta kiinni.

Testaajan suunnistuskoulu kokonaisuudessaan:

  1. Kartta tyhjää täynnä
  2. Juonikas ratamestari
  3. Oletko kuivan kesän orava?
  4. Apinoiden armeija
  5. Viestistä kattavuutta 2.7.2018
  6. Mestariksi kertaamalla 9.7.2018