Testaajan suunnistuskoulu – Kartta tyhjää täynnä

Mitä tiedät suunnistuksesta? Tai mitä tuosta lajista tulee mieleen? Kenties koulun liikuntatunnit. Kenties radiolähetyksen maastossa kuiskaileva selostaja. Jos olet suunnistanut, todennäköisesti muistisi lokeroista löytyy joku makea pummi. Olen itse eksynyt suunnistusporukoihin ja laji on vienyt siinä määrin mennessään, että edessä on elämäni kolmas Jukolan viesti. Tässä blogisarjassa kerron harrastelijan havaintoja suunnistuksesta ja liitän ne ammattimaiseen ohjelmistotestaukseen.

Suunnistajan tärkein työkalu on kartta. Kartta kuvaa suunnistusmaaston erinäisin merkein. On maastotyypit, vesistöt, maaston muodot ja erilaiset kiintopisteet. Paljon muutakin toki on, jokaista karttamerkkiä ei liene syytä tässä luetella. En taida edes kaikkia karttamerkkejä tuntea.

Suunnistustapahtumasta riippuen karttojen taso vaihtelee. Ympäri Suomen järjestettävissä kunto- ja iltarastitapahtumissa vastaan voi tulla monenlaista tekelettä. Käteen ilmestyvä kartta voi olla tarkemmin tehty tai sitten vähän sinne päin. Voi olla, että kartta on päivitetty ihan tuoreeltaan tai sitten ei ainakaan pariin vuoteen.

Virallisemmissa kilpailuissa, kuten Jukolassa, muoveista löytyykin sitten ihan eri tason tekele. Näitä karttoja on hiottu vuosia ja niihin on panostettu paljon. Kilpakartan tärkeimmät ominaisuudet ovat toisaalta tarkkuus ja toisaalta luettavuus. Nämä eivät tietenkään kulje käsi kädessä, vaan kyse on sopivasta tasapainosta.

Kartta siis toisinsanoen vastaa olemassa olevaa maastoa vaihtelevalla menestyksellä. Jos suunnistajalle tulee yllätyksiä, kartta saa usein syyt niskoilleen. Joskus syystä, joskus aiheetta. Soittaako tämä mitään kelloja sinulle lukemattomien sovellusten käyttäjänä?

Jos suunnistusmaasto on ohjelmisto, jota alat ensimmäistä kertaa testaamaan, minkälaisen kartan sinä saat testaajana käteesi? Ovatko vaatimusmäärittelyt kaiken kattavat? Ovatko vaatimusmäärittelyt varmasti oikeassa? Uskallan väittää, että vastaus on “ei” valtaosassa softaprojekteja. Joskus testaaja jopa lähetetään matkaan tyhjän kartan kera!

Testaajan suunnistuskoulun opetus 1: Testaajan tulee toimia kartan laatijana. Tutkia ja rakentaa tarkempi kuva. Tuottaa informaatiota, jota ei aiemmin ohjelmistosta tiedetty.

Testaajan suunnistuskoulu kokonaisuudessaan:

  1. Kartta tyhjää täynnä
  2. Juonikas ratamestari
  3. Oletko kuivan kesän orava?
  4. Apinoiden armeija
  5. Viestistä kattavuutta 2.7.2018
  6. Mestariksi kertaamalla 9.7.2018