Testaajan suunnistuskoulu – Oletko kuivan kesän orava?

Mitä tiedät suunnistuksesta? Tai mitä tuosta lajista tulee mieleen? Kenties koulun liikuntatunnit. Kenties radiolähetyksen maastossa kuiskaileva selostaja. Jos olet suunnistanut, todennäköisesti muistisi lokeroista löytyy joku makea pummi. Olen itse eksynyt suunnistusporukoihin ja laji on vienyt siinä määrin mennessään, että edessä on elämäni kolmas Jukolan viesti. Tässä blogisarjassa kerron harrastelijan havaintoja suunnistuksesta ja liitän ne ammattimaiseen ohjelmistotestaukseen.

Kuten kenties huomaatkin, kartta on sama kuin edellisessäkin artikkelissa. Pieni muutos kuintenkin löytyy. Karttaan on lisätty omasta suorituksestani gps-data kyseisellä radalla. Jotkut rastivälit ovat menneet paremmin kuin toiset. Suurimmat virheet löytyvät rastiväleiltä 5-6 ja 10-11. En ala noita sen kummemmin selittelemään, totean vain testaajan seikkailijaluonteen iskeneen päälle.

Suunnistuksessahan näin ei ole tapana tehdä, mutta mitä tapahtuisi, jos suunnistaisin saman radan uudestaan? Kyllä, virheet ja ylimääräiset mutkat katoiaisivat, kunnes reitti olisi niin hyvin muistissa, että se menisi alkuperäistä suoritusta huomattavasti paremmalla ajalla läpi. Vieläpä puolivaloilla.

Jos testaajana ajat samoja tarkkaan määriteltyjä testitapauksia uudestaan ja uudestaan, päädyt juuri tällaiseen tilanteeseen. Suoritus oikenee ja nopeutuu samalla kun havannointi vähenee. Tekemisestä tulee yksitoikkoista konemaista suorittamista. Autopilotti iskee päälle. Mitäpä luulet, oletko tällöin viritetty havaitsemaan uusia bugeja? Et todellakaan. Eikä asiaa helpota se, että teet samat asiat samalla tavalla kerta toisensa jälkeen. Eivät ne uudet bugit löydy sieltä, missä on jo aiemmin kuljettu, ellei jotain ole mennyt versiopäivityksessä rikki.

Ai mikäkö se kuivan kesän orava on? Termiä käytetään muuallakin, mutta suunnistuksen parissa se tulee äkkiä vastaan. Kyseessä on kevytrakenteinen ihminen, joka ärsyttävän kevein askelin etenee vauhdikkaasti ohitsesi maastossa. Pitää siis harrastajan nöyränä. Suunnituksessa nopea suoritus on tietenkin se tavoitetila, mutta testaus ei ole nopeuskilpailu! Managerisi ehkä näin toivoisi. Kysy managerilta, haluaako hän nopeita tuloksia vai hyviä tuloksia testauksesta? Kumpi palvelee softaprojektia paremmin?

Testaajan suunnistuskoulun opetus 3: Älä ole kuivan kesän orava! Toistuva saman radan nopea läpijuoksu ei todennäköisesti tuota toivottuja tuloksia testauksessa.

Testaajan suunnistuskoulu kokonaisuudessaan:

  1. Kartta tyhjää täynnä
  2. Juonikas ratamestari
  3. Oletko kuivan kesän orava?
  4. Apinoiden armeija
  5. Viestistä kattavuutta 2.7.2018
  6. Mestariksi kertaamalla 9.7.2018