Testaajan suunnistuskoulu – Apinoiden armeija

Mitä tiedät suunnistuksesta? Tai mitä tuosta lajista tulee mieleen? Kenties koulun liikuntatunnit. Kenties radiolähetyksen maastossa kuiskaileva selostaja. Jos olet suunnistanut, todennäköisesti muistisi lokeroista löytyy joku makea pummi. Olen itse eksynyt suunnistusporukoihin ja laji on vienyt siinä määrin mennessään, että edessä on elämäni kolmas Jukolan viesti. Tässä blogisarjassa kerron harrastelijan havaintoja suunnistuksesta ja liitän ne ammattimaiseen ohjelmistotestaukseen.

Edellisessä artikkelissa päästiin siis lopputulemaan, että samoilla ohjeilla samaa reittiä pitkin kulkiessa päädytään tilanteeseen, jolloin yhdelläkään uudella kierroksella ei tule enää mitään uutta tai yllättävää vastaan. Virheet karsiutuvat pois, reitti suoristuu ja tekijä siirtyy enemmän ja enemmän automaattiseen suorittamiseen. Mutta miten käy, jos useampi henkilö laitetaan kulkemaan sama reitti tai käyttämään samoja ohjeita?

Yllä olevassa kartassa näin on tehty. Kartalla on nyt kuuden eri henkilön gps-data. Kuten huomaat, merkittävimmät poikkeamat ovat ne jo aiemmin mainitut allekirjoittaneen tekemät virheet. Kun riittävä ohjeistus on olemassa ja reitti sama, ei variaatiota synny edes henkilöä vaihtamalla. Oletko koskaan kuullut puhuttavan apinatestauksesta? Kunhan testitapaukset on valmiiksi kirjoitettu, testaajaksi voidaan ottaa oikeastaan kuka vain toistamaan robottimaisesti ennalta määritettyjä ohjeita.

Paraneeko testauksen laatu kasvattamalla testaajien armeijaa? Jossain määrin kyllä. Saat ajettua enemmän testejä. Enemmän testejä tietenkin kuulostaa siltä, että kattavuutta on parannettu. Enemmän on enemmän. Mutta jos pakotat testastaajat pelkkään robottimaiseen toistotyöhön, saat lopputuloksena työhönsä kyllästyneitä ammattilaisia. Ne havaittavissa olevat bugitkin saattavat jäädä huomaamatta. Positiivisena puolena löydettyjen bugien määrä kyllä taatusti vähenee nopeasti. Näyttää sille, että softa on tuotantokunnossa. Ja ehkä ne bonaritkin samalla laukeavat maksuun.

Testaajan suunnistuskoulun opetus 4: Testauksen lisääminen on usein hyvä idea. Mieti kuitenkin, mitä testaukselta haluat. Onko tarkoitus testata regressiota vai löytää uusia bugeja?

Testaajan suunnistuskoulu kokonaisuudessaan:

  1. Kartta tyhjää täynnä
  2. Juonikas ratamestari
  3. Oletko kuivan kesän orava?
  4. Apinoiden armeija
  5. Viestistä kattavuutta 2.7.2018
  6. Mestariksi kertaamalla 9.7.2018