Akku irti!
Akku irti todellakin. Paras ohje, mitä kannattaa ensimmäisenä noudattaa ohjelmistovian sattuessa. Kuinka monta kertaa olet nykypuhelimien aikana joutunut käyttämään akkua pois paikaltaan? Kuinka monta kertaa olet käynnistänyt tietokoneesi kun yksittäinen ohjelma jarruttaa koko konetta? Oletko joskus joutunut sammuttamaan autosi bugisen ajotietokoneen temppuilun takia? Mikä parasta, joissakin automalleissa on nykyään pikakiinnikkeet akun johdoille ainoastaan siitä syystä, että ohjelmistovian sattuessa voidaan käyttää “akku irti”.
Mistä johtuu, että nykyaikana ollaan hyväksytty tiettyjä alkujaan negatiivisia asioita lähes arkirutiineiksi? Kun itse ostan kännykän kaupasta haluan kuvitella, että se toimii ilman mitään maagisia akunirrotuksia tai 8 sekunnin virtanappirituaaleja. Enkä todellakaan halua liata käsiäni moottoritien varrella auton akkupiuhoja irroittaessani taikka hakata läppärini reset-nappia, kun MS Office alkaa hyppimään silmille. (Tähän Applemies sanoisi, että osta Mac. – En osta.)
Aikani mietiskeltyäni päättelin, että tämä kaikki johtuu siitä koska niin on aina ollut. Ilmiö on sama kuin normaalin tupakan käytössä. Jos tupakka tulisikin vasta nyt uutena tuotteena markkinoille, se luultavasti kiellettäisiin vakavana terveyshaittana. Mutta koska tupakka on ollut markkinoilla jotakuinkin niin pitkään kuin ihminen on tulta käyttänyt, se hyväksytään arkipäiväsenä vaikkakin yleisesti negatiiviseksi miellettynä asiana. Kun akkua ollaan irroiteltu jo ties kuinka pitkään, se hyväksytään yhtälailla negatiivisin tuntein.
Sama hyväksyminen on syöpynyt jopa niin pitkälle, että suuri osa puhelinvalmistajien testaajista eivät koskaan pidä testattavassa laitteessa “takakantta” paikallaan. Tämä ainoastaan sen takia, että akku olisi helpompi irrottaa ongelmatilanteen sattuessa ja lisäksi sen takia, että puhelimen tekninen tarkastelu tietyin apulaittein on vaivattomampaa, kun akun saa poistettua käden käänteessä. Tämä tuskin on tarkoituksenmukaista loppukäyttäjätestausta. Kukahan oli se suuri testaajanero, joka ensimmäisen kerran huomasi, että vian saa korjattua akun irroittamisella.
Nykyaikainen yhteiskunta perustuu virrankulutukseen. Minkä ihmeen takia pitäisi yksittäisestä laitteesta katkaista virta saadakseen sen taas toimimaan?
Akku irti! Kuten sanonta kaikuu vieläkin mielen pimeimmissä syövereissä vuosia sitten äijäporukalla toteutetun lasketteluviikonlopun jälkeen saavuttaen yhden ainoan kerran ihmiskunnan historiassa hetken häivähdyksen positiivisesta merkityksestä…
Pistipäs hymyilyttämään tuo että mobiilitestauksessa työt todellakin aloitetaan siitä, että akun irroittamisen edessa mahdollisesti oleva mekaniikka poistetaan. Näin menetellään koska se tekee työpäivästä helpomman.
Akku irti -metodi on toki tuttu myös siviilimaailmasta. Oma kikkakakkonen tähän on se että käytän omassa käytössäni ainoastaan yksinkertaisia mobiililaitteita. Ehdoton vaatimukseni mobiililleni on, että sen ei saa olla teknisesti edes mahdollista olla yhteydessa internettiin. Pelkästään tällä eliminoin osan bugeista pois. Edellinen puhelimeni oli Motorola jonka sai Verkkokaupasta hintaan 19,90€. Sillä pystyi soittamaan ja tekstailemaan. Kahden vuoden aikana irroitin akun kahdesti eli kun vaihdoin SIM-kortin ja toisen kerran kun epäilin bugia, mutta sekin bugi oli operaattorin päässä joka virheellisesti toimitti minulle vastaajan viestejä vaikka minulla ei ole vastaajapalvelua. Vaihdoin operaattorin tämän bugin vuoksi ja SIM-kortin vaihto liittyi siihen.
Nyt minulla on Samsung joka samassa kaupassa maksoi 24,90€. Minua hieman arvelutti tämä uusi puhelin aluksi kun siihen oli tungettu esim. mp3-soitin ja moiset härpäkkeet lisäävät bugien määrää tuntuvasti. Muiden käyttäjien kommenttien jälkeen rohkenin kuitenkin tämän kapulan ostamaan ja nyt ollaan menty kaksi kuukautta ilman akun irroitusta.
Heh, elävästi muistuu mieleen ajat mobiilitestaajana kun tosiaankin akun irrottamisen liikesarja tuli jostain selkärangasta ihan huomaamatta. Joskus jopa liian helposti ja vahingossa. Ja kun testausautomaatiota lähdettiin kehittämään niin ensin automatisoitiin tietenkin akun irroitus. 🙂
Todellakin se, että jokin temppu lähtee ns. selkärangasta sen isommin ajattelematta, on merkki siitä että toistoja on ollut ja paljon. Ihmisillä on lukemattoman paljon vastaavanlaisia opittuja tapoja ja toimintamalleja niin työ- kuin arkielämässäkin, joita ei koskaan huomaa saatika sitten kyseenalaista.
Joskus on testaillessa hyvä pysähtyä miettimään normaaleja arkirutiineja ja punniskella, tekeekö jotain ylimääräistä vai jättääkö kenties jotain tärkeää tekemättä. Tuo pysähtymisen ja ajattelemisen hartaan mielentilan synnyttämä etu pätee mihin tahansa viitekehykseen pienen ihmisen elämässä.
Voi kun itsellänikin olisi pokkaa Ammattitestaajan tavoin käyttää sitä yksinkertaisinta kalikkaa mikä kaupan hyllyiltä löytyy. Mutta sitä taitaa olla jo niin riippuvainen kaikesta internetin tietovallasta, että lienen jo menetetty sielu 🙂
Jep, yksi menetetty sielu täälläkin. Jos kapulalla ei saa jostain syystä yhteyttä interweppiin niin nykyään tulee jo sama tunne kuin jos puhelut ei mene läpi. Propsit Ammattitestaajalle, tuossa on asennetta.
Toden totta Jussi, testaajan homma on semmoinen että niitä turhanpäiväisiä rutiineja tulee helposti jos ei vähän väliä pysähdy miettimään että voiskos tämänkin asian tehdä toisin tai jättää kokonaan tekemättä. Jos jokainen akun irrottaja pysähtyy jokaisen akun irrotuksen kohdalla hieman selvittelemään mistäs syystä tämä akku nyt taas piti irrottaaa niin ehkäpä ensi viikolla jo akkujen irrotuksen tarve on pienempi.
Niin no hieman jos täsmennän kapula-kantaani. Minä olen riippuvainen internetistä – vietän siellä suurimman osan valveillaoloajastani. En kuitenkaan käytä internettiä mobiililaitteella, vaan perinteisellä pöytäkoneella jossa on suurikokoiset näytöt eli silleen että näkee.
Internet mobiililaitteesa tuo toki käyttäjän saataville lukuisia hyödyllisiä palveluita. Tällä on kuitenkin hintansa. Mobiililaitteita vuosia testanneena voin vaivatta todeta, että internet nostaa bugien ja muiden vitsausten määrän hyvin. Internet asettaa myös mobiililaitteen tietoturvan vaakalaudalle.
Selvyyden vuoksi totean, että heti kun markkinoilla on internetillä varustettu mobiili jonka tietoturva on hyvä ja josta minä en löydä bugeja tolkuttomasti, niin ostan sen. Toistaiseksi tilanne on se, että parin kympin Samsungilla mennään 😉