Google ja kirjasto

Tämän päivän Tietoviikko kertoo Googlen astetta suuremmasta projektista. Google aikoo nimittäin digitoida kaikki maailman n. 130 miljoonaa kirjaa. Vielä en tiedä Googlen ajattelemaa ansaintalogiikkaa, mutta eittämättä siellä raha liikkuu kuluttajilta Googlelle ja Googlelta kustantajille. Onko lukijoilla tietoa siitä, miten Google aikoo tuota kirjastoaan käyttää?

Täytyy olla kohtuullisen robusti järjestelmä, joka kykenee toimittamaan kymmenien miljoonien käyttäjien saataville a) kaikkien maailman kirjojen kirjastodatan (sivumäärät, kirjoittajat, ISBN-koodit jne), b) kirjojen sisällön, c) mainion käyttöliittymän kirjatietojen selaamista ja lukemista varten, d) maksusysteemit sekä kuluttajille että kustantajille ja e) linkitykset näiden tietojen välille. Siellä liikkuu bitti poikineen ja testaajilla on varmasti mielekäs työmaa hakea kriittisiä bugeja.

Samoihin aikoihin Suomessa: Viime viikolla Tampereella ilmestyvä Aamulehti uutisoi:  “Kirjaston uudet nettisivut eivät toimi vieläkään”.

Muutaman tunnin käytön jälkeen palvelin ei kestänyt rasitusta vaan kyykkäsi. Perinteisesti asiaa käännetään parhain päin, että ulkoasu ja rakenne ovat kyllä hyviä, mutta kovasti hitaita. Vielä muistetaan sanoa, että sivut kyllä toimivat mutta kovin hitaasti.

Aamulehden uutisen ensimmäinen kommentti kiteyttää aika hienosti oleellisen:

Voisin suositella testauslähtöistä kehitystapaa mitä suurimmalla lämmöllä. Toki kattavien testien tekemiseen menee työtunteja, mutta onpahan tekijöillä varmuus siitä että kuinka kehitettävä järjestelmä pelaa myös tuotannossa.

Lähettäjä: Ammattilainen määkin | pe 6.8 klo 10:37

Empähän tuota paremmin osaisi itsekään sanoa.

Kesälomat alkaa pikkuhiljaa olemaan ohi, mutta helteet senkun jatkuu! Yrittäkäähän jaksaa siellä toimistoissa.