1,7 miljardin euron projekti myöhässä vuosia – tilaaja ei huolissaan

Vaikka Antti väitti taannoin, että heinäkuussa ollaan kesätauolla, niin tästä on pakko kirjoittaa.

Tämmönen uutinen osui eilen silmään Tietoviikosta.  Uutinen kertoo, että USAn armeijan SAP-projekti on vuosia myöhässä. Projekti on alkanut vuonna 2005, sen piti olla valmis vuonna 2007, jolloin uusi valmistumistavoite asetettiin vuoteen 2010. Tämän hetken arvaus on, että uusi ERP olisi käytössä tämän vuoden joulukuussa.

Muutama mehukas poiminta jutusta:

Uusi SAP-järjestelmä korvaa valmistuessaan yli 140 erillistä vanhaa järjestelmää. Uudella erpillä hallinnoidaan 140 miljardin dollarin vuosibudjettia, ja se palvelee 80 000 käyttäjää. Noin 15 500 ihmistä käyttää jo nyt järjestelmää.

Vau, projekti on neljä vuotta myöhässä alkuperäisestä suunnitelmasta, ja vajaa viidesosa käyttäjistä käyttää järjestelmää!

Vuodesta 2005 käynnissä olleessa projektissa ei ole vieläkään tunnistettu kaikkia vaatimuksia ja kuluja. Myös tarkastajien vuonna 2008 antamasta 16 suosituksesta seitsemän on edelleen toteuttamatta.

Yhtäkkiä tuo arvio käyttöönotosta tämän vuoden joulukuussa alkaa kuulostaa kovasti optimistiselta.

Tilintarkastajien mukaan projekti on tullut jo yli 53 miljoonaa dollaria budjetoitua kalliimmaksi. Vaarana on myös se, ettei järjestelmä valmistuessaan palvele alkuperäisiä tavoitteitaan.

Yhdysvaltain armeija ei tarkastajien raportin mukaan ole itse yhtä huolissaan projektin tulevaisuudesta vaan toteaa, että esitetyt riskit ovat hallittavissa eivätkä ne vaikuta hankkeen kustannuksiin tai aikatauluun.

Anteeksi mitä täh häh? “Ei vaikuta kustannuksiin tai aikatauluun”? Kuinkahan paljon projektin pitäisi olla myöhässä, että se vaikuttaisi aikatauluun. Melko varma olen siitä, että armeijan päälliköt eivät tee tuota projektia omilla rahoillaan.

Älyttömän tarinan lopussa on kuitenkin jotakin järkevääkin.

Amerikkalaisen konsulttifirma Asuretin toimitusjohtaja Michael Krigsman muistuttaa, että kaikissa suurissa erp-projekteissa vaikuttaa aina kolme tekijää: ohjelmistotoimittaja, järjestelmäintegraattori ja asiakas. Jotta hanke onnistuu, kaikkien täytyy hoitaa oma roolinsa hyvin.

Eittämättä tässä tilanteessa asiakas, USAn armeija, ei ole vahtinut toimittajien perään riittävästi. Miksi pitäisikään, koska riskit ovat hallittavissa eikä aikatauluongelmia ole.

Yritykselläsi ei ole rahaa yhtä paljon kuin USAn armeijalla. Ennen toimitussopimuksen allekirjoittamista valitse itsellesi puolueeton kumppani, joka auttaa yritystäsi pitämään toimittaja aikataulussa.