Kuolema hiipii hiljaa
Rintakipu oli iskenyt häneen ensimmäisen kerran uimahallissa. Pieni pistos ylävatsassa oli kai merkki närästyksestä. Ehkä oli tullut otettua liikaa kahvia aamupäivällä? Jo koulussa opetettiin, että se menee ohi, kun vähän kiristää tahtia. Paitsi että ei mennytkään. Oli pidettävä tauko ja hengähdettävä.
Aikaa kului ja jopa toimiston portaiden kiipeäminen oli käynyt raskaaksi. Lopulta jo toisessa kerroksessa alkoi pistämään ja olkapäähänkin sattui. Liekö niska venähtänyt kotitöissä? Oli tilattava hissi ja antaa Koneen kuljettaa perille.
Työterveyshoitoon hakeutuminen tuli viimehetkellä. Hänen mielestään syynä oli vatsatauti. Lääkärin mielestä akuutti sydäninfarkti. Elämän ja kuoleman välillä oli lopulta vain hiuksenhieno ero.
Ihminen osaa sulkea mielestään epämiellyttäviä tosiasioita hirveän tehokkaasti. Jopa vuosien ajan. Sepelvaltimotaudin oireet. Etenevä Alzheimerin tauti. Metsää kohti rytistelevä softaprojekti. Alkoholismi. Karille ajelehtivat ihmissuhteet. Tai yrityksen konkurssiin johtava tuloskehitys.
Kaikki oireet on mahdollista huomata. Pään sisältä löytyy kuitenkin pieni pelon ruokkima ääni, joka uskottelee kaiken olevan yhä kunnossa.
Kuuntele ympärilläsi olevia ihmisiä tarkasti. Opettele tunnistamaan ensin toisten selitykset ja sitten omasi. Viimeinen ja vaikein vaihe on ottaa hattu kouraan ja pyytää apua.
Loistava artikkeli monella tavalla, ehkä jopa top kolmeen, mitä olen koskaan lukenut!
Hienosti kerrottu tarina, mutta ennenkaikkea vielä kaiken lisäksi kiteytetysti.
Tässä kohtaa ei liene epäkorrektia heittää linkkiä kylkeen, mutta oheinen asia, sydänkohtaukseni, toi hiukan omaa tarttumapintaa asiaan.
P.S. Lyhyt aika tapauksen jälkeen tunnistin erään signaalin jälkiviisaana. Lääkärit olisivat ehkä nauraneet ulos. Puolta vuotta myöhemmin eräs varttuneempi henkilö kysyi, oliko sulla tällaista ja tällaista? No, nyt kun kysyit niin itse asiassa oli, mutta enpä ole tullut aiemmin ajatelleeksi. Signaaleja siis lopulta oli, kun tuli tietoiseksi, mitä ne voivat olla. Silloinhan ne liittyivät ”normaaliin lihaskipuun” tai ”oonko muka huonossa kunnossa?” -selityksiin.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288676063251.html
Juha. Empä arvannut että teksti liippaisi näin läheltä. Kiitos kun jaoit tarinasi kanssamme! 🙂
Kyllä vain se oli hyvä artikkeli. Tunsin niin sanoakseni piston sydämessäni, sillä näin meistä moni käyttäytyy.