Hallinnan tunne on harhakuva

Törkeä väite. Tunnustan. Mutta sitten se aiheellinen jatkokysymys. Ai miten niin muka on harha?

Esimerkiksi siksi, että hallinnan tunne liitetään asioihin, kuten terveydentila, energiataso, kello, kalenteri, toiset ihmiset, asiakkaskäyttäytyminen tai projektityö. Todellisuudessa ne ovat niin nopeasti ja jatkuvasti muuttuvia asioita, että niiden hallitsemisesta lienee turha todella haaveilla.

Meille testaajille yksi tutuimmista asioista lienee testauksenhallinta. Ajatellaan, että tiimi on työstänyt uutta softaversiota pitkään. Enää pitäisi ajaa 180 tarkistuksen sarja ennen julkaisupäätöstä. Viimeisen tapauksen kohdalla löytyy kriittinen bugi. Koko urakka valuu hukkaan, sillä korjauspäivityksen jälkeen tärkeät tarkistukset tulee tehdä uudelleen. Sattumaa on aika vaikeaa hallita.

mirage

Hallinnan tunne on harha. Yleensä tuo harha joutuu paremmille metsästysmaille vahingossa. Siis silloin, kun yllätys osoittaa kiistattomasti tosiasiat. Sellaisia yllätyksiä kutsumme yleensä ongelmiksi.

Harha hallinnasta on joskus ihmiselle tärkeä. Tarpeellinen esimerkiksi kokemukseen vapaudesta. Tai siitä, että saa toteuttaa itseään viisaasti ja palkitsevasti.

Hallinnan tunne ei synny siitä, että kaikin voimin ponnistelee maailman lakeja vastaan. Rakenteistaa työtä, puskee prosesseja, runttaa strategiaa tai neliraajajarruttaa ilmeisen edessä. Siinä tulee vain lopulta väsy ja pipi. Tuo tarpeellinen harha syntyy toisella tavalla. Se nimittäin on heijastus kyvykkyydestä suhteessa odotuksiin.

Kuinka kyvykkäältä tuntuu maailman heittämien haasteiden edessä?

On aika ilmeistä, miten kyvykkyyteen voi vaikuttaa. Pelkästään uudistuva osaaminen, kasvava kunto, jalostuva uni ja parantava ravinto voivat tehdä ihmeitä. Tärkeimpien asioiden äärellä työskentely on vain niin kovin tylsää ja siksi niin vaikeaa.

Entäpä, jos tekisitte jatkossa palavereiden alussa 10 kyykkyä ja sitten kukaan ei istuisi?