Tarkoitusta etsimässä
Maailmassa ei ole mitään hyödytöntä tai tarkoituksetonta. Niityllä taivasta kohti avautuva kukka ei ole mitään muuta kuin kukka. Se elää kauneudelleen, koska se on itsessään kaunis. Maiden halki virtaava joki ei koe itseään hyödylliseksi sen enempää kuin hyödyttömäksikään, koska se on vain joki. Sen ei tarvitse olla mitään muuta.
Ihmisellä on evoluution kovakoodaama, erikoinen taipumus luokitella ympäröivää maailmaa itsensä suhteen hyödylliseksi tai haitalliseksi.
Se, minkä luokittelet itsesi suhteen enemmän tai vähemmän hyödylliseksi, ei välttämättä toteudu samalla tavalla muiden ihmisten ajatuksissa. Arvostat liikaa prosesseja, jotka tuottavat suunnitellussa aikataulussa softaa asiakkaillesi. Tuomitset herkästi käytäntöjä, jotka ovat yhden kerran päästäneet viallisen softan tuotantoon asti. Kaiken mennessä pieleen etsit syyllistä ja vannot suunnittelevasi toteutuksen ensi kerralla paljon kattavammin. Millään näistä ei ole pienintäkään merkitystä jos et ymmärrä niitä, jotka ajattelevat toisin kuin sinä.
Usein näihin toisinajattelijoihin kuuluu myös sinun asiakkaasi!
Onko niityn kukalla suunniteltu aikataulu terälehtien avaamiseen? Onko se ennaltamääritellyt pölyttävänsä siementään aina vain laajemmille alueille? Vältteleekö se haurastumistaan viimeiseen asti, vaikka kesän viimeiset auringonsäteet ovat jo painuneet horisontin alle? Seuraamalla sokeasti omia arvojaan se ei tulisi koskaan menestymään.
Seuraamalla omia arvojasi, koskaan kyseenalaistamatta niitä, sinä et tule koskaan menestymään. Menestymisen ehto on menneisyyden kyseenalaistaminen ja kyseenalaistamisen toteuttava tekijä on testaus, jonka tuloksena saat nopean vasteen tekemällesi työlle. Nopeaan vasteeseen luonnollisesti reagoimalla olet parhaimmillasi.
Olet erehtynyt kuvitellessasi, että testauksen tehtävä on määritetyssä aikataulussa varmistaa softan suunniteltu toimivuus. Se on tarkistamisen tehtävä. Testauksen tehtävä on kyseenalaistaa tekemäsi suunnitelmat ja niiden eteen tekemäsi työ. Testauksen tehtävä on kyseenalaistaa sinun arvosi! Testaus puhtaimmillaan on asiakkaasi arvojen eteen taisteleva leegio, jotta sinä voisit uudistua.
Asiakkaan arvokysyntä on sinun elinehtosi. Paras, mitä voit yritystoiminnallesi tehdä on avata silmäsi näkemään maailma asiakkaasi silmillä. Niillä silmillä, joilla ammattitaitoinen testaaja katselee maailmaa.
Se kiteytyy tuohon viimeiseen virkkeeseen täydellisesti. Kovinkaan moni ei pysty erottamaan testausta ja tarkistusta toisistaan.
Minä olen tiivistänyt tuon saman hyvin lyhyeen määritelmään siitä mikä on testauksen tarkoitus: testauksen tarkoitus on löytää virheitä ja kaikki muut asiat päätellään tämän tuloksen seurauksena.
Siinä vaiheessa kun testitiimi alkaa kirjoittamaan testisteppejä joiden on tarkoitus toimia ikään kuin ohjekirjana, niin siinä vaiheessa kyse ei ole enää testauksesta vaan jostain muusta.
Tässä muutamia testauksen nyrkkisääntöjä:
1. Löytyneiden virheiden ominaisuudet kertovat sen miten projektin suunnitelma on siirtynyt reaalimaailmaan.
2. Löytyneiden virheiden määrä ja laatu kertoo sinulle sen kuinka mahtavasti alkuperäinen idea aikatauluineen on pielessä.
3. Virhe voidaan löytää myös prosessista tai muista pinttyneistä tavoista toimia.
4. Aina löydetään ensin virhe ja vasta sen jälkeen aletaan päättelemään.
5. Se että ei löydetä virhettä, ei tarkoita sitä etteikö virhe siellä ole. Virhettä ei vain ole vielä löydetty. Löytymätöntä virhettä tulee käsitellä kriittisenä virheenä.
6. Testaus on mielikuvitusmaailman ja reaalimaailman välissä toimiva rajapinta.
Hyvää itsenäisyyspäivää 🙂