Testausraportin takavaara-alue

Muutaman viikon blogihiljaisuuden jälkeen ajattelin kirjoittaa hiljaisuuden merkityksestä. Hiljaisuudessa voi tapahtua paljon kauniita asioita, ja se antaa pienelle ihmiselle tilaa hengittää vapaammin. Ihmismielellä on kuitenkin voimakas taipumus täyttää hiljaisuus usein ylimääräisellä ja tahdonvarattomalla ajattelutyöllä. Kun mieli yhdistelee asioita ja täyttää tyhjää tilaa omilla merkityksillään, syntyy väistämättä paljon väärinymmärryksiä. Kutsun tuota tilaa leikkisästi takavaara-alueeksi, ihan kuin kevyellä kertasingolla ammuttaessa! Sitä ei muuten kannata tehdä suljetussa tilassa. Suuri ajattelija Henry David Thoreau on todennut aiheeseen liittyen seuraavasti:

“In human relationships, the tragedy begins, not when there is a misunderstanding about words, but when silence is not understood.”

Hiljaisuus antaa tilaa henkilökohtaiselle päättelylle. Kun suljetussa tilassa ampuu singolla, tai softaprojektin suljetulla temmellyskentällä hiljaisuus täytetään henkilökohtaisella päättelyllä, syntyy väistämättä vaaratilanteita. Otetaan esimerkkinä vaikkapas testausraportti! Raportin elinkaari on käytännössä tarina muodottomuudesta kohti muotoa, ja se on karkeasti jaettuna seuraavanlainen:

  1. Testauksen tavoite kirkastetaan
  2. Testaus valmistellaan
  3. Testaus suoritetaan ja bugit raportoidaan
  4. Tulokset koostetaan testausraporttiin
  5. Raportti lähetetään projektin tärkeille henkilöille
  6. Syntyy tyhjiö, jota voidaan kutsua myös testausraportin takavaara-alueeksi

Testausraportin lähettämisen jälkeen projektin tärkeät henkilöt avaavat testausraportin, lukevat ne osat siitä mitä ehtivät (jos ehtivät) ja täyttävät loput omilla ajatuksillaan ja johtopäätöksillään. Toisin sanoen testausraportin takavaara-alueella on liikettä. Syntyy isoja riskejä väärinymmärryksistä ja puutteellisten tietojen hyödyntämisestä. Raportin kirjoittamisen jälkeen testaajan kannattaakin kysyä itseltään tärkeitä kysymyksiä: Mitä olennaista raportissa on jäänyt kirjoittamatta? Onko raportin pääviesti kiteytetty muotoon, jonka voi ymmärtää vain yhdellä (ja oikealla) tavalla? Onko raportissa puutteita, jotka saattavat luoda hedelmällistä kasvualustaa huhupuheille? Johtaako raportin liiallinen monimutkaisuus lukijaansa harhaan? Mitä muuta? Mieti kolmeen kertaan, ennen kuin jaat raporttia kenellekään! Sen jälkeenkin, takavaara-alue on edelleen olemassa.

Älä anna testausraportin lukijoille tilaa henkilökohtaiseen päättelyyn ennen kuin olet varmistanut, että he ovat ymmärtäneet raportin pääviestin siten kuin Sinä haluat sen heidän ymmärtävän.