Sosiaalisen dynamiikan tuhovoima

Olin joitakin viikkoja sitten Nordic Business Forumin penkkirivistössä innokkaana kuunteluoppilaana. Lavalla komeili toinen toistaan parempia puhujia, kenen aiheet osuivat ja upposivat täysillä taas kerran. Isona nimenä kaksipäiväisen rutistuksen päätteeksi lavalle ilmestyi presidentti Barack Obama. Herralla oli paljon kiinnostavaa asiaa, joista mieleeni jäi kaikumaan tärkeimpänä yksi lause (vapaasti suomennettuna, henkilökohtaisella muistijäljellä maustettuna): “Työkalut globaalien ongelmiemme selättämiseen ovat olleet jo jonkin aikaa olemassa, mutta ihmisten välinen sosiaalinen dynamiikka estää sen.”

Me ihmiset saisimme meitä kohtaavat globaalit ongelmamme korjattua jo tänään, jos vain haluaisimme. Emme kuitenkaan halua.

Väite saattaa tuntua röyhkeältä ja jopa törkeältä. Tokihan me kaikki sanomme yhteen ääneen, että haluamme korjata viat ja vääryydet tästä pienestä pallosta, jolla toistaiseksi elämme. Kun asiaa tarkastelee lähemmin, niin sanojemme alta alkaakin paljastumaan iso nippu erilaisia intressejä niin henkilökohtaiselta kuin kollektiiviseltakin tasolta. Kysymme usein ensimmäisenä: “Mitäs hyötyjä ja riskejä tästä on sitten minulle?” Ja jos joku meistä sattuukin olemaan todella halukas ja valmis auttamaan, naapuri ei välttämättä olekaan. Olemme luoneet kasan tekosyitä, jotka estävät yhteen hiileen puhaltamisen. Raha ja valta ovat niistä suurimpia. Asioiden ylimääräinen mutkistaminen ajattelun kautta tulee heti perässä.

Pelastusteot vaativat aina uhrauksia toisaalla. Jos olisimme valmiita tekemään näitä uhrauksia, olisimme jo korjanneet köyhyyden, nälänhädän, liikakansoituksen, sotimisen ja ehkä jopa saaneet ilmaston liikalämpenemisenkin hallintaamme. Jos todella kaikki maailman ihmiset päättäisivät juuri tällä hetkellä, että kaikilla Telluksen olennoilla on oleva hyvä elämä nyt ja jatkossa, saisimme sen tapahtumaan viimeistään seuraavan 24 tunnin kuluessa. Ihmisten välinen sosiaalinen dynamiikka vain aiheuttaa sen tapahtumisen suhteen pienehköä kitkaa.

Meillä ihmisillä on erityinen kyky saada aikaan elämää palvelevia ihmeitä, kun asetumme yhteisen tavoitteen taakse. Samalla meillä on kyky kylvää kaiken järjen ylittävää tuhoa ja kärsimystä.

Ja miten tämä liittyy softabisnekseen ja testaukseen? Tasan samalla tavalla. Mittakaava on ainoastaan niiden tapauksessa hieman pienempi. Ennen kuin pelaat seuraavat korttisi, mieti teetkö sen henkilökohtaisten intressiesi vai isompaa ihmisjoukkoa palvelevien tekojen ja sanojen kautta.