Sarasvuon saunasaarna ja rautaesirippu
Vielä vuonna 1990 meillä oli kaksi Eurooppaa. Itä ja länsi. Jako oli niin jämerä, että rajavyöhykettä kutsuttiin Rautaesiripuksi. Entisessä Tšekkoslovakiassa rajanylitystä Länsi-Saksaan estettiin jopa sähköaidoin. Yli ei mennyt edes eläimet.
Nyt tutkijat ovat seuranneet paikallisen saksanhirvikannan liikkumista satelliittipaikannuksen avulla. Vaikka kuolemanrajan purkamisesta on kulunut jo 25 vuotta, saksanhirvet eivät kulje rajan yli.
Saksanhirvi elää keskimäärin 15 vuotta. Yksikään tänään elävä yksilö ei siis ole nähnyt tuota sähköaitaa ja kuitenkin eläimet varovat aluetta. Mutta miksi?!
Eilen alkoi taas #ELCrew, eli Enbuske & Linnanahde Crew. Täytyy myöntää, että oli kovaa settiä alusta loppuun! Erityisesti olin kiinnostunut Jari Sarasvuon uudesta saunasaarnasta, jonka katsoin kahteen kertaan. Saattaa jopa olla, että selvisin siitä ilman uusia mielenterveysongelmia… Vanhoissakin kun on tekemistä ihan riittämiin.
@Sarasvuojari: Sellaisen paidan voisi lähettää osoitteeseen:
Antti Niittyviita, Prove Expertise Oy, Nummikatu 34, 90100 Oulu
Saunasaarnan keskeinen sisältö oli kulttuuri. En voinut välttyä ajattelemasta, miten sähköaita on muovannut saksanhirvien kulttuurin. Saksanhirven reviiri on nyt pelon määrittelemä. Reviiritietoisen eläimen elinalue periytyy samalla tavalla kuin mikä tahansa tapa. Oppimalla esimerkistä. Sama pätee myös meihin ihmisiin, mutta siitä ei saa lannistua. Jokainen aamu on uusi mahdollisuus muutokseen.
Aivan kuten saksanhirven reviiriä, myös testausorganisaatiotasi on mahdollista muuttaa! Kaikki alkaa yhden yksilön sanoista “Seuratkaa minua!“
Tähän liittyen: http://www.sciencedump.com/content/lesson-monkeys
Tuosta voisi vetää johtopäätöksen, että vaikka kulttuurista tuleva käytäntö tai sääntö tuntuu kuinka älyttömältä, sillä luultavasti on rationaaliset perusteet.
Apinakokeessa on tietysti järkevää olla tavoittelematta banaania, koska siitä seuraa liikaa kärsimystä laumalle. Saksanhirvien tapauksessa alkuperäinen syy on poistunut, mutta kulttuuri elää yhä. Tarvitaan jokunen pelle peloton hirvi suuntamaan vanhalle rajalle riskeistä välittämättä tai sitten riittävän kova paine ja tuska, jotta uusi kulttuuri voi syntyä.
Kiitos linkkivinkistä Marko. Siitä muistui mieleen meidän Jaakon taannoin kirjoitus: http://ohjelmistotestaus.fi/2014/01/apinain-kurmootus/
Jari taisi radio-ohjelmassaan sanoa jossain vaiheessa että kulttuuri elää yrityksen seinissä. Huonot tavat voivat vallita organisaatioissa vuosikausia vaikka alkuperäinen aiheuttaja olisikin poistunut… Juuri niinkuin Ari sanoikin 🙂