Kuinka hankalaksi takuukorjauksen voi tehdä?
Hyvin hankalaksi, on oikea vastaus. Sain asiakaspalvelukokemuksen siivittämänä ajatuksen kirjoittaa juuri sattuneesta tapahtumasta. Tapahtuman kulku on seuraavanlainen:
Kävin ostamassa Anttilasta uudenkarhean ja laadultaan peruskäyttöön välttävän Samsungin dvd-soittimen. Soittimessa ilmeni yllättäen selkeästi käyttäjästä riippumaton virhe: soitettaessa dvd-(tai cd-)levyn trackit saattavat välillä hypätä kokonaan seuraavalle kesken trackin toiston.
Tästä pienestä ja satunnaisesti toistuvasta viasta johtuen kiikutin soittimen takaisin Anttilaan vaatien takuukorjausta. Vähäpätöisesti asiakkaaseen suhtautuen tekniikan osaston myyjä yritti vääntää kättä viimeiseen asti, että kyseessä olisikin vain käyttäjän naarmuinen cd-levy. Yllättävän kovan kädenväännön jälkeen vedin viimeisen kortin hihasta ja kerroin myyjälle: “Olen tietotekniikan diplomi-insinööri ja ammatiltani ohjelmistotestaaja. Olen vakuuttunut, että vika on laitteessa.” Ääni muuttui nopeasti kellossa ja laite otettiin korjaukseen. Liekkö ensimmäinen kerta historiassa kun diplomi-insinöörin tutkinnosta on konkreettista hyötyä? 😉
Reilun kuukauden päästä olin jo lähes unohtanut omistavani dvd-soittimen, kun Anttilasta kilahti tekstiviesti Nokialaiseen. “Tuotteenne on saapunut korjauksesta ja valmis noudettavaksi.” Hain soittimen ja kotona avasin korjaussaatteen sisällön: Firmware päivitetty. Ajattelin OK, saattaahan moinen virhe korjaantuakkin firmwaren päivityksellä. Aloin heti koestamaan soitinta niin eiköhän se taas muutamien Pink floydin rallattelujen jälkeen pompannut seuraavalle trackille kesken hyvän fiilistelyn! Liekköhän Infocaren (Oulun Anttila ulkoistaa tuotekorjauksensa nähtävästi sinne) pojat eteläisessä Suomessa olivat edes testanneet virheen toistuvuutta. Eikun takaisin Anttilaan laite kainalossa. Tällä kertaa soitin otettiin mukisematta korjaukseen.
Parin viikon kuluttua Nokialaiseen kilahti tekstiviesti, jossa pyydettiin asiakasta lähettämään mallilevy Infocarelle, jotta virhe saataisiin toistettua. Viestissä ei ollut minkään valtakunnan tietoja postitusosoitteesta, sähköpostiosoitteesta tai asiaa käsittelevän henkilön nimestä. Viestin loppuun ladattiin vielä ultimaattum: mikäli asiakas ei lähetä mallilevyä 7 päivän kuluessa laite postitetaan takaisin siten, että asiakas maksaa kustannusarviomaksun ja lähetyskulut. Kovin asiakasläheistä toimintaa!
Tapahtuman kulku on tänään viestin saapumispäivänä edelleen auki.
Äkkiä aiheesta herää kysymyksiä. Kuinka perinpohjaisesti Infocaren pojat ovat eteläisessä Suomessa yrittäneet varmistaa virheen oikeellisuutta? Millä logiikalla on halvempaa lähettää laite korjaukseen Oulusta Helsinkiin kuukauden ajaksi, jotta siihen tehtäisiin ainoastaan 5 minuutin firmwaren päivitys? Onko todellakin valmistajan, myyjän tai korjausfirman etu, että asiakasta uhkaillaan postikuluilla, kun kaikki olisivat selvinneet helpommalla vain antamalla toinen laite tilalle?
Kun asiaa ajattelee tuotteen valmistajan Samsungin kannalta tuntuu pahalta. Virheen hinta pääsee moninkertaistumaan näin älyttömän ja tehottoman takuukorjausmenettelyn ansiosta. Kulujen karsimiseksi tulee mieleen kaksi vaihtoehtoa. Ottaa bugit kiinni jo tuotekehityksessä tai alkaa runnomaan korjausputkea paremmaksi.
Koko tarina kiteytyy vinkiksi valmistajalle:
Käyttäjä voi olla tuotteesi parissa 24/7. Et voi olettaa, että yksittäinen korjaaja pystyy havaitsemaan satunnaisesti tapahtuvan virheen parin minuutin (tai tunninkaan aikana). Virhettä ei kannata asettaa lyhyen tarkastelun jälkeen ignored-tilaan mikäli se toistuu vain satunnaisesti. Välinpitämättömyys kostautuu kalliisti.
Nyt kun otsikointia tarkemmin ajattelee, niin voisi myös kysyä: Kuinka kalliiksi takuukorjauksen voi tehdä? 🙂 Erityisen kalliiksi tämän tyyppinen kuvio tulee Samsungille sekä rahassa, että asiakastyytyväisyydessä.
No johan otti oikein sydämen pohjukasta asti tämä juttu. Juttua lukiessani kävin läpi koko tunneskaalan aina itkun sekaisesta potkuraivarista naurun tirinään. Tuhannet ellei sadattuhannet tai paremminkin miljoonat ihmiset ympäri maapallon ovat kokeneet vastaavia milloin missäkin yhteydessä.
Asiakaspalvelu on taidetta ja kaikkein ultimaattisinta high teckkiä mitä voi edes kuvitella. Kaikki sitä eivät osaa. Tilanne on itseasiassa niin surkea, että se joka osaa asiakasta palvella, niin saa markkinoilla aivan huikean etumatkan muihin. Asiakkaat ovat valitettavasti tottuneet taistelemaan ja osa jopa luovuttaa ilman taistelua kun tietävät, että asiakaspalvelua ei ole oikeasti olemassa. Tässä on business-rako parhaimmillaan!
Muistetaan nyt, että elämme informaatiovallankumouksen aikakautta joka tarkoittaa sitä, että ihmiset vaihtavat ajatuksiaan ja kokemuksiaan keskenään ja sosiaalinen media pitää huolen siitä, että yksittäinen ihminen tavoittaa satoja muita vaivattomasti. Jos siis haluat menestyä ja tahkota riihikuivaa reilusti, niin palvele sitä asiakasta kuin se olisi kuningas ja kuningatar. Asiakkaasi kokee saamansa kohtelun ainutlaatuisena (voit luottaa siihen että asiakkaasi on saanut aikaisemmin huonoa palvelua eikä edes tiedä mitä hyvä palvelu on) ja kertoo siitä kaikille aivan kuin olisi ufon nähnyt, niin ihmeellistä ja uskomatonta se on. Business-ideani on vapaasti kaikkien sovellettavissa.
Takuutaistelut jos kiinnostaa tai muuten tykkää lukea sujuvaa kirjoittelua, niin tähän tutustuminen kannattaa http://virkkunen.net/broken-keyboard/
Blogiin ja testaukseen liittyen muuten: Miksi tämän blogin vanhojen tekstien lukeminen on tehty niin tuskaisen hankalaksi? Vai enkö vain osaa löytää vanhoja kirjoitelmia muutoin kuin laavaamalla sivu kerrallaan taaksepäin?
Tervehdys M’o’S ja kiitos linkkivinkistä. Hyvää tekstiä tosiaan!
Kiitos myös osuvasta palautteesta. Reagoin siihen välittömästi ja lisäsin blogin sivupalkkiin hakukentän alle nyt arkistovalikon. Siitä pääsee lukemaan vanhoja tekstejä kuukausikohtaisesti.
Oma tarinani oli tosiaan kaiken maailman takuusählinkien kesyimmästä päästä. Fakta vain on, että asiakaspalvelun alalla pienikin virhe prosessissa kuin prosessissa voi herättää asiakkaassa kunnon v*tutuksen. Prosessin p*ska laatu maksaa siinä missä tuotteenkin.
Tarina on saanut jatkoa: Kieltäydyin lähettämästä mallilevyä korjausfirmalle ja vaadin Anttilan henkilökuntaa hoitamaan yhteydenpidon Infocareen. Asiakkaan ei tulisi koskaan joutua selvittelemään takuuasioita sen pidemmälle, kuin viemään tuotteen takaisin ostopisteeseen ja ilmoittamalla viasta. Muutaman päivän jälkeen sain ilmoituksen, että voin noutaa Anttilasta uuden vastaavanmallisen dvd-soittimen.
En uskalla edes miettiä kuinka syvälle suohon olisin polkenut jos en olisi pysynyt jämynä ja osannut vaatia parempaa. Kuinkahan joku tavallinen tallaaja ja tekniikasta tietämätön (esim. keskimääräinen suomalainen eläkeläinen) olisi tässäkin tilanteessa joutunut järjettömän byrokratian ja simputuksen hampaisiin…
Oman erittäin negatiivisen kokemukseni mukaan ihmettelen suuresti miksi tuohon Infocareen luottaa myös Gigantti-ketju, ainakin Toshiban läppäreiden takuukorjauksissa. Asiakkaiden menettämiset on TAKUUTA tuolla palvelu-ja osaamistasolla. Uskomatonta touhua. Asiakas on aina väärässä (?)
Käytin kaksi kertaa sonyn hifit takuu huollossa info carella eikä vieläkään toimi. väittävät että laite toimii kuten pitää
INFOCARE – ei koskaan laitetta jota ne huoltaa / korjaa
Vastaavat kokemukset minullakin yrityksen toiminnasta. Samungin läppärin takuukorjaus.
kyllä miekin ensi kerralla kysyn ensimäisenä myyjältä missä huolto,,jos infocare jätän ostamasta,,saavat käryävästä tv,ehjän, no palataan asiaan kun oon saanut tv,n kotiin..oli takuu tv